Voorraadtekort is een excuus voor de meeste autobedrijven!

Op dit moment maken wij in de autobranche bijzondere tijden mee door chip- en een voorraadtekort en een zeer grote vraag naar voornamelijk gebruikte auto’s. Het probleem is niet het verkopen, maar het beschikbaar hebben van auto’s. Het is altijd al een kwestie van vraag en aanbod, en als je maar het meeste wilt geven, kun je voetbalvelden vol met auto’s inkopen. Aan de inkoopkant zit de winst, een goede inkoper maakt het leven van een autoverkoper vaak gemakkelijker. De koop wordt gedaan door de koper zelf.

Veel autobedrijven zien de krantenkoppen en de berichten in Automotive Magazine en gaan mee in die berichten: “Ja, ook wij hebben te maken met minder voorraad, en als er auto’s zijn om de voorraad aan te vullen, dan zijn ze te duur.”

Voorraadtekort een excuus?

Het zijn allemaal excuses, want op dit moment staan er op de diverse portals nog steeds 200.000 auto’s te koop. Dat zijn er iets minder dan in andere jaren, maar nog steeds hebben we het over voetbalvelden vol. Ik sprak recent een aantal dealers en zij zien de huidige markt niet als een probleem. Zij hebben geen moeite om auto’s te kopen. Wellicht betalen ze iets meer dan anders, maar als de vraag er is, mag en moet je ook meer vragen bij verkoop.

Als de vraag er is, mag en moet je ook meer vragen bij verkoop!

Deze dealers hebben hun inkoopkanalen al die jaren gekoesterd en niet over de kling gejaagd door de prijzen steeds verder onderuit te trekken. De partijen die ook die laatste € 250,- eraf wilden hebben, vissen nu achter het net.

Hoe gaat Autonation om met een voorraadtekort?

Hoe gaat het in de huidige markt bij Autonation, de grootste dealer in Amerika? Daar is sprake van dezelfde dynamiek, zijn er dezelfde issues, dezelfde fabrieken die geen auto’s produceren en dezelfde klanten die niet meer in OV willen en een auto willen rijden. Als je honderden locaties hebt, die opeens niet meer de beoogde omzetten kunnen halen, dan loopt de handel keihard van je af. Hoe houdt die grote, Amerikaanse speler zijn voorraad gebruikte auto’s op peil? Ik kwam een recent interview tegen van de ex-CEO van Autonation, Mike Jackson. Hij gaf aan wat iedereen kan doen om genoeg auto’s in te kopen, want alles wat je kunt inkopen, kun je ook verkopen….

Hier eerst een fragment uit het interview van Mike Jackson bij CBT News! 

Met dank aan CBT News

Je hoort en ziet dus, dat niets ‘zomaar’ gaat. Niets komt aanwaaien, en wil je succesvol zijn, dan zal je er dus voor moeten werken. Wat mij opvalt in dit interview is dat Jackson met zijn occasion label Autonation USA duidelijk maakt, en dat deed hij ook al voor het Covid tijdperk, dat ze graag auto’s inkopen van particulieren. Het staat zelfs met koeienletters op de panden, waardoor de boodschap niet te missen is.

Voorraadtekort

Wat me ook opvalt is dat elke klant die zijn auto wil verkopen en daarvoor het Amerikaanse equivalent van Marktplaats gebruikt, een belletje kan verwachten van Autonation. Dus alle FISBO-advertenties (For Sale By Owner) worden actief gebeld door de verkopers/inkopers van Autonation. Er wordt gewoon gevraagd of de klant geïnteresseerd is om zijn auto te verkopen aan een voor hem bekend en betrouwbaar merk als Autonation. Nu hoor ik je denken, moet ik dan alle particulieren bellen die hun auto op Marktplaats hebben staan?

Voorraadtekort

Het antwoord is ja! Als je een voorraadtekort hebt, kun je alleen jezelf de schuld geven. De auto’s zijn er, het kost meer tijd en meer moeite om ze te kopen. Door op Marktplaats de juiste filters in te stellen voor auto’s die jij zou willen hebben, en die aangeboden worden door particulieren, ontvang je van Marktplaats direct een notificatie als een auto met de juiste specs wordt aangeboden. En zo’n notificatie is het onderzoeken meer dan waard.

Bellen op Marktplaats

Particuliere klanten op Marktplaats worden vaak gebeld door handelaren en exporteurs en niet iedereen houdt daar een goed gevoel aan over. Als een gerenommeerd bedrijf belt dat bekend is in de regio dan wordt dat anders. Zeker als de verkoper zich professioneel opstelt, de dialoog aangaat en de voordelen van zijn bedrijf uitlegt zoals thuis ophalen, een bankoverschrijving en een betere prijs. Dan wordt het een ander verhaal, want wat blijkt: particulieren verkopen graag de auto regionaal, aan een autobedrijf dat ze kennen! Zeker als het bedrijf komt met een goede prijs, moeite doet en beschikt over kennis en commitment! Als Autonation het kan in Amerika, waarom zouden wij niet dezelfde weg kunnen bewandelen? Te weinig auto’s? De oorzaken en de oplossingen liggen bij jou.

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!