Kies het juiste (fiscale) moment om een nieuwe auto te kopen!

Afbeelding

NIEUWE AUTO KOPEN: KIES HET JUISTE MOMENT

De belastingen op nieuwe auto’s zullen de komende jaren drastisch veranderen, met prijsstijgingen als gevolg. Althans, voor veel modellen. De regering wil meer dan ooit gaan werken volgens het principe: de vervuiler betaalt. Wie dus een nieuwe auto koopt met een hoog brandstofverbruik en dus een hoge CO2-uitstoot, krijgt de rekening gepresenteerd. Er speelt meer: ook de BPM-vrijstelling op zuinige benzine- of dieselmodellen zal worden aangescherpt, zoals ook het percentage dat de zakelijke rijder dient bij te tellen voor privégebruik van zijn auto van de zaak zal worden aangepast.

Per 1 juli van dit jaar zijn de gevolgen van het nieuwe belastingregime voelbaar. Wie slim is koopt dus voor die datum een nieuwe auto. Alhoewel, alleen kopen is niet voldoende. Die nieuwe auto zal per 1 juli op naam moeten staan. Da’s belangrijk, want alleen een nieuwe auto voor 1 juli kopen en deze later in het jaar laten afleveren, gaat niet werken. Uw nieuwe auto zal dan onder het nieuwe belastingregime vallen.

Regels
Dan de regels, zonder al te diep op de materie in te willen gaan. De grammen CO2 die worden uitgestoten, worden zwaarder belast, de CO-2-klassegrenzen komen dichter bij elkaar te liggen en de grenswaarden worden verlaagd waardoor een auto eerder in een duurdere klasse valt. Al die aanpassingen hebben invloed op de BPM; die zal stijgen met een hogere aanschafprijs en dus een duurdere auto als gevolg. Voor auto’s met 110 gr CO2-uitstoot of minder geldt een vrijstelling van de wegenbelasting, geldt die vrijstelling nu of per 1 juli, dat blijft de vrijstelling geldig tot eind 2013. Daarna zal moeten worden betaald.

Bijtelling
Veranderingen dus, veel veranderingen. Ook voor de zakelijke rijder. Wie aan een nieuwe leaseauto toe is en gedurende de looptijd van zijn leaseperiode een lage bijtelling van 14 of 20% wil hebben, zal voor 1 juli zijn nieuwe leaseverplichtingen moeten zijn aangegaan. Het team van Nieuweautokopen.nl weet exact welke aanpassingen gevolgen hebben voor welke modellen. Zij helpen u graag om een voor u zo financieel aantrekkelijk mogelijke keuze te maken..

Genieten
Dan de praktijk. Wie tot 1 juli BPM-voordeel wil genieten, moet zorgen dat zijn nieuwe auto met benzinemotor minder dan 110 gr CO2 per kilometer uitstoot. U bent dan aangewezen op modellen als de Ford Focus 1.0, de Hyundai i10en i20, de Kia Rio en de Kia Picanto, een Opel Corsa met LPG en de Suzuki’s Alto en Splash. Ook de iQ van Toyota is tot 1 juli vrijgesteld van BPM en heeft dus een aantrekkelijke prijs.

Kortingen
Na 1 juli ligt die grens tot eind 2012 op 102 gr CO2 per kilometer en verandert het autolandschap wederom. Als u een van de volgende auto’s overweegt, blijft u onder die grens en heeft u tot eind 2012 om te kopen. De Alfa Romeo MiTo met TwinAir 85-motor en de Fiat Panda met dezelfde motor horen dan op de boodschappenlijst, alsook een paar modellen van Toyota. Tevens zijn de Seat MiiPeugeot 107 en Kia Picanto gunstig qua belasting. Natuurlijk zijn deze modellen via Nieuweautokopen.nl leverbaar. Vaak met aantrekkelijke kortingen.

Specifieke uitvoering
Bij modellen met een dieselmotor is het verhaal vergelijkbaar, liggen de grenzen alleen anders. Tot 1 juli ligt deze op 95 gram CO2 per kilometer. De Opel Corsa CDTI, Kia Rio en Ford Fiesta hebben dan uitvoeringen die aantrekkelijk zijn. Ook de Peugeot 508 en de Chevrolet Aveo en de Volvo C30 komen in aanmerking. Belangrijk is het om zich goed te informeren welke uitvoeringen van de modellen BPM-vrijstelling genieten. Het is namelijk niet zo dat elke Fiat Panda, om maar eens een voorbeeld te noemen, voor die vrijstelling in aanmerking komt. Het gaat vaak om een specifieke uitvoering, met een bepaalde motor en bij sommige merken zelfs om een model met een specifieke motor-versnellingsbakcombinatie.

Verstandig
Als eind 2012 de CO2-grens bij diesels zakt tot 91 gram CO2 per kilometer, blijven de MiTo van Alfa, de Twingo, Clio en Megane van Renault over alsook de Seat Ibiza en de Skoda Fabia. U ziet het, de spoeling wordt dunner. Wie slim is, een ruimere autokeuze wenst en zeker wil profiteren van de geldende kortingen, doet er verstandig aan om voor 1 juli een auto aan te schaffen.

Beperkt
Nieuwe auto’s met benzinemotoren die tot eind 2013 vrijgesteld zijn van BPM en motorrijtuigbelasting zijn voornamelijk uitgerust met of een heel kleine motor (de Volkswagen UP! Of de Fiat 500 TwinAir Dualogic) of zijn voorzien van een hybride aandrijflijn (Fisker Karma, Toyota Yaris, Auris en Prius). Gaat de voorkeur uit naar een diesel die tot eind 2013 moet zijn vrijgesteld van alle heffingen, dan is de keuze beperkt tot de Citroën C3, de Ford Fiesta en Focus en de Hyundai i20.

Lage uitstoot
Het zal duidelijk zijn dat met het aanscherpen van de regels, steeds minder auto’s voor maximale korting in aanmerking komen. Hoe recenter de auto is ontwikkeld en gebouwd, des te groter de kans dat het model met een vrijstelling kan worden gekocht. Belangrijk: als u een auto koopt met een lage CO2-uitstoot, dan koopt u in elk geval een auto met een gunstig brandstofverbruik.

Financieel voordeel
De komende tijd zullen er ongetwijfeld modellen worden gelanceerd die onder alle grenzen vallen. Houd daarom de site Nieuweautokopen.nl goed in de gaten, of neem gerust en geheel vrijblijvend contact op met het team van Nieuweautokopen.nl. Zij kennen de nieuwste modellen en zijn op de hoogte van de regels. En hoe de modellen en regels zich ook ontwikkelen, u bepaalt uiteindelijk zelf het moment van kopen. De timing van dat moment is belangrijker dan ooit; het kan u (groot) financieel voordeel opleveren. Of juist niet.

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!