Hoe om te gaan met biedingen van Marktplaats (deel 4)

De bieding van Marktplaats die nergens op slaat….is toch een kans!

Als ik presentaties geef over betere opvolging van online leads, dan kan het platform van Marktplaats niet achterblijven. Marktplaats geeft immers veel kansen voor adverteerders om sneller hun auto’s te verkopen. Mijn vrouw gebruikt Marktplaats veel voor haar brocante winkel. Dit doet ze bijvoorbeeld om kasten te verkopen. Net als iedere grootgebruiker van Marktplaats, ervaart mijn vrouw nu en dan frustraties, met name door biedingen die nergens over gaan.

Het werkt in de automotive als volgt: je biedt een auto aan voor € 15.000,-. Dat bedrag heb je bepaald door goed te kijken naar de markt. Je weet dat € 16.000,- teveel is en dat € 14.000 niet in verhouding staat tot de waarde van de auto. Vergelijkbare auto’s van dealers, en in dit geval ben je ook dealer, staan te koop van € 14.500,- tot € 16.000,-. Met een vraagprijs van 15k zit je dus safe. Ook de omschrijving en de foto’s doen eer aan de auto, het verhaal klopt!

Biedingen van Marktplaats

Gelukzoeker

Je adverteert de auto op Marktplaats en al snel volgt een bieding van € 11.000,-. Je eerste reactie is, naast frustratie, een gevoel van daar heb je er weer zo’n “gelukzoeker”. Die reacties zie ik wekelijks in de online winkel van mijn vrouw. En toch is zo’n laag voorstel het startpunt van de dialoog.
Het bieden op Marktplaats is zo oud als Marktplaats zelf. Het is de manier waarop de kopers de dialoog zoeken met de verkopers. Hetzelfde geldt op Facebook, Instagram en LinkedIn. Alle drie social mediakanalen, alle drie met hun specifieke manier van communiceren. Marktplaats is geen portaal, maar een handelsplatform. Met auto’s….

Het bieden op Marktplaats is zo oud als Marktplaats zelf. Het is de manier waarop de kopers de dialoog zoeken met de verkopers.

Hoe ga je met zo’n voorstel om? Zelf hanteren wij de stelregel dat wij, de ondernemers, moeten bepalen hoe wij willen verliezen. Wil ik mijn frustratie laten zien, of wil ik laten zien dat ik een professional ben? En wil ik dus gewoon een correct, zakelijk antwoord geven? Ik kan natuurlijk altijd zeggen dat ik geen halve kasten verkoop, of ⅔ auto’s, maar daar verlies ik altijd mee. Bijvoorbeeld de eventuele deal en mijn professionaliteit. Op welke wijze kan het dan wel?

Voorbeeld

In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat de klant gewoon de dialoog opstart door middel van de bieding en dat het mijn doel als verkoper is om die dialoog levend te houden. Dit heeft vervolgens het doel om de klant uit te nodigen in de showroom voor een afspraak. Want de showroom is de plek dat ik duidelijk kan maken dat mijn prijs de juiste prijs is. Mijn prijs is marktconform en de klant heeft blijkbaar bewust voor mijn auto gekozen. Er zijn immers ook andere mogelijkheden.

“Want de showroom is de plek dat ik duidelijk kan maken dat mijn prijs de juiste prijs is.”

Ik gebruik het Messaging Center van Marktplaats en ik zorg ervoor dat het drie verschillende berichten zijn, zodat de klant drie keer een pushnotificatie krijgt. Zodoende heb ik de grootste kans dat de klant mijn bericht ook leest.

Dank voor uw reactie! Ik ben Alice en samen met u ga ik al uw vragen en opmerkingen zo goed mogelijk beantwoorden met als doel om een concrete afspraak te maken met onze collega’s van verkoop.

Groet Alice & collega’s

De bieding van Marktplaats die nergens op slaat….is toch een kans!

Nieuw bericht

Wij hanteren voor iedereen dezelfde scherpe tarieven, zodat u weet dat u nooit teveel betaalt. Wanneer zou u langs kunnen komen om een proefrit te maken om zo te beoordelen dat de auto onze prijs waard is?

Simpel en professioneel

Zoals je ziet is het simpel, doeltreffend, professioneel en laat ik zien waar ik voor sta. Als de klant dan niet meer reageert, ook prima. Reageert de klant met de opmerking of dat de bieding akkoord is, dan reageer ik met deze reactie:

Gaat niet mee met eerste reactie

Uiteraard snappen wij dat het bedrag dat u betaalt voor uw nieuwe auto belangrijk is. Bij Zijm occasions zijn de auto’s marktconform geprijsd, zodat u zeker weet dat u een faire prijs betaalt. Wanneer zouden wij bij ons op locatie kunnen afspreken?

Conclusie dus?

Uiteindelijk bereik ik altijd mijn doel: of de klant reageert niet meer en ik kan de aanvraag afsluiten of ik maak een concrete afspraak. Op de 100 biedingen die ik op deze manier benader, sluit ik altijd een paar deals. Laat ik mijn frustratie blijken en geef ik de klant een uitbrander over zijn schandalige voorstel? Dan verkoop ik zeker weten helemaal niets. Op welke manier jij wilt werken, bepaal je dus zelf.

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!