Gaat Albert Heijn en Bol.com ook nieuwe auto’s verkopen net als Walmart?

Auto’s verkopen via Albert Heijn en Bol.com

Iedereen heeft weleens gehoord van Walmart. De grootste retailer ter wereld heeft meer dan 10.000 locaties in verschillende landen, waaronder Duitsland. Om te blijven groeien, heeft Walmart meer omzet nodig, en dus meer artikelen. Als grote supermarktketen met een uitgebreid non-food assortiment mag de automotive uiteraard niet ontbreken.

Walmart in de verkoop?
Hoe ga je als supermarkt auto’s verkopen? De theorie is als volgt. Walmart trekt dagelijks miljoenen bezoekers. Als 1% van deze bezoekers op zoek is naar een nieuwe of gebruikte auto, dan is daar veel handel te halen. Zeker als de bezoeker het merk Walmart wellicht meer vertrouwt dan een willekeurig autobedrijf. Nu is het zo dat je als supermarkt niet zomaar als wederverkoper van nieuwe auto’s mag optreden. Ook al hebben we in Nederland in het verleden private lease-acties gehad waarbij de Fiat 500 naast de hagelslag stond.

Carsaver
Hoe pakt Walmart dit aan? Walmart is begonnen met CarSaver at Walmart. Met dit platform wil de retailketen twee zaken combineren. CarSaver by Walmart koppelt de betrouwbaarheid van Walmart aan een door Walmart gecertificeerd autobedrijf. Op de website CarSaver.com staan aantrekkelijke deals voor nieuwe auto’s, gebruikte auto’s en leasing. Walmart stelt verschillende kwaliteitseisen aan deelnemende autobedrijven. Onder meer op het gebied van een scherpe prijsstelling en een hoge klanttevredenheid. Ook een levenslange garantie op de auto is onderdeel van de Walmart-belofte. Op deze manier neemt de retailer een belangrijk pijnpunt voor autokopers weg: wantrouwen tegenover autobedrijven.

 

Klanten worden door het BDC van CarSaver/Walmart verleid tot het maken van een exclusieve afspraak bij een gecertificeerde dealer. Dealers die samenwerken met Walmart krijgen een exclusief gebied toegewezen. Binnen dit gebied is het autobedrijf de enige die leads van Walmart krijgt. Leads die blijkbaar beter converteren dan leads uit andere bronnen. Walmart ontvangt een commissie per verkochte auto en zou zelfs de factuur kunnen maken, zodat de omzet stijgt, zonder dat het bedrijf veel geld moet investeren in kapitaalintensieve voorraden.

Beter aankoopproces
Klanten zijn blij dat het aankoopproces snel en eenvoudig verloopt. Dat is een belangrijk voordeel, want in de Verenigde Staten is dit echt een pijnpunt voor autokopers. Dealers profiteren – denk ik – van goede leads en de mogelijkheid om hun voorraad te adverteren via Walmart, een van de zes meest bezochte websites van de wereld. Het enige dat ik mij afvraag, is hoe exclusiviteit precies werkt in een markt waarin merkdealers altijd regiogebonden zijn, al dan niet bij contract vastgelegd.

De grote vraag is: kan dit ook bij ons? Uiteraard kan dat. Bij private lease zien we dat combinaties worden gemaakt met partijen die dagelijkse grote aantallen mensen over de vloer krijgen, zoals supermarkten, bouwmarkten of de Media Markt waar het ooit allemaal is begonnen. De combinatie van Albert Heijn met dochterbedrijf Bol.com is voor dealers in Nederland de meest voor de hand liggende partner. Tegelijk is het een grote concurrent voor de toekomst. Want met de fysieke schaal van de Appie en de onlinekracht van Bol.com wordt het lastig concurreren als we auto’s alleen op basis van de laagste maandprijs gaan verkopen.

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!