Een nieuwe manier van presenteren van je auto voorraad! Kan het anders?

Welke keuzes maken wij bij de Ligier Store Doesburg?

Eén van de redenen om te starten met het dealerschap van Ligier was dat ik graag sommige zaken die ik in artikelen verkondig en logisch lijken in de praktijk wil testen. Ik verbaas mij er vaak over hoe wij bijvoorbeeld omgaan met de SRP- en VDP-pagina op de eigen website. Ik wil absoluut niet zeggen dat mijn SRP- en VDP-pagina’s de beste zijn, er zijn ontzettend veel goede wegen die naar hetzelfde doel leiden, maar ik wil wel graag laten zien, waarom we de keuzes maken die wij maken.

De SRP pagina is wellicht de belangrijkste op een autoportaal! Krijg je wel of niet de klik naar het beloofde land?

Wat betekent SRP en VDP?

Voor diegenen die niet weten wat ik bedoel met SRP- en VDP-pagina’s: de SRP-pagina staat voor Search Result Pagina. Die pagina krijg je te zien als je zoekfilters gebruikt op portalen zoals Marktplaats. De zoekresultaten pagina noemen wij de SRP. Bij de Ligier Store Doesburg hebben wij er maar eentje eigenlijk omdat de voorraad niet groot is, maar die pagina is nog belangrijker op de portalen waar onze voorraad staat. De VDP-pagina staat voor Vehicle Detail Page en dat is de product pagina. Op deze VDP-pagina kun je onder meer bellen, mailen en foto’s bekijken.

De SRP pagina bij Autotrack

 De SRP-pagina op onze website

De Search Result Pagina op onze website is simpel. Wij hebben ‘m gemaakt aan de hand van voorbeelden uit Amerika en dan met name van Carmax. Het betreft een overzichtspagina waarbij de voorraad niet onder elkaar staat, maar ook naast elkaar. Daarnaast is er een eerste merk/model/type en een aantal bijzonderheden. Er is bewust geen Call To Action (CTA)-knop om door te klikken. Bezoekers begrijpen inmiddels in 2022 dan alles klikbaar is, en ook dat kun je terugzien op de SRP-pagina van Carmax, maar ook van Marktplaats. De gedachte is als die partijen met al hun data-analisten besluiten om het zo te doen, waarom zou ik het dan niet nadoen?

De SRP Pagina van Carmax

De SRP pagina van de Ligier Store Doesburg

Eerste foto is anders

In Nederland zijn wij gewend om de eerste foto te nemen van links voor. Dit klopt ook vaak met de walk-around die je zou doen in de showroom. Bij Carmax, en dus ook bij de Ligier Store Doesburg, doen we dit dus niet. De auto staat gepresenteerd rechts voor. Waarom? Ja, het valt op, maar dat doet een slechte foto tegenwoordig ook. Nee, bij de SRP-pagina op bijvoorbeeld Marktplaats en Autotrack, zie de voorbeelden, staan de tekst, de prijs en een CTA (bij Autotrack) rechts. De neus van de auto wijst ook de richting op waar de informatie staat. Doe je links voor, dan leid je de aandacht weg van de informatie, terwijl je dit juist niet wilt. Resultaat is dus meer kliks van de SRP-pagina naar de VDP-pagina.

De neus van de Ligiers kijken naar de waardevolle tekst

De VDP-pagina

Voor onze VDP-pagina lieten we ons inspireren door de VDP-pagina van Carvana. Dit is meer een kwestie van smaak, dan dat ik daar een data studie op heb gedaan. Beide partijen spenderen veel geld aan data, en beide zullen gelijk hebben, denk ik dan maar. De SRP is zoals bij Carmax, de VDP is van Carvana. Qua ontwerp hebben we de pagina’s gemaakt en geoptimaliseerd voor de mobiele variant. En die versie bespreek ik hier.

De VDP pagina mobiel van Carvana

De VDP pagina mobiel van Ligier Store Doesburg

Als we kijken naar de CTA, dan zie je er maar eentje. De groene knop. Die kleur is bewust gekozen.  Onderzoeken wijzen uit dat groen beter werkt dan blauw, rood, oranje of wat dan ook. Althans, zo lang de website maar niet groen is. Het moet een zogenaamde Colour Violator zijn. De CTA is een floating button, oftewel een knop die meebeweegt bij het scrollen. De knop blijft dus bewust dicht bij je duim.

De CTA button moet een zogenaamde Colour Violator zijn.

Iets daarboven aan de rechterkant heb je nog een blauwe button, met de mogelijkheid om te Sms’en, mailen, Whatsappen of te bellen. Deze knop is in de kleur van de website en valt dus minder op, maar hij is er wel.

De CTA heeft maar één tekst, en dat is ‘meer informatie’. Achter deze knop kan de consument vervolgstappen ondernemen. Zoals direct online kopen, reserveren, een inruilvoorstel of private lease offerte aanvragen. Dus geen zes CTA-knoppen, maar slechts 1.

Foto’s op de VDP-pagina

De foto’s bestaan uit twee gedeelten. Het eerste deel is de 360-graden videoview door Impel (Spincar) met de mogelijkheid de auto vanbinnen en vanbuiten te bekijken met de zogenaamde hotspots. De auto is de ster van de VDP-pagina!

Daaronder vind je de standaard foto’s omdat niet elk portaal waar je op adverteert, de 360 videoview kan laden (heel vreemd eigenlijk). De eerste foto, rechtsvoor hebben wij al besproken, maar ook de volgorde daarna is anders. De eerste zes foto’s moeten namelijk het hele verhaal vertellen van de auto. Hierover heb ik eerder geschreven, zie dit artikel.

De tweede foto is van het dashboard, dat zie je in de auto stapt, de derde foto is van de kilometerstand en de vierde is een visual van de Ligier Store met daarin één van onze kernwaardes. Foto vijf en zes zijn van de achterkant en zijkant. Daarmee hebben wij de hele auto, en onszelf, kunnen presenteren en nodigen wij de klant eigenlijk uit om verder te klikken. In het al genoemde artikel hebben wij geschreven dat dit daadwerkelijk helpt in de engagement metrics die wij zien bij Marktplaats.

Draaischijf voor de foto’s

Het draaiplateau die wij gebruiken is van Foto Proto en alle foto’s en video’s die wij maken zijn gemaakt met een simpele iPhone. Verder gebruiken wij geen aparte verlichting of andere materialen. De muur achter de auto’s is rond en egaal van kleur. En ja, een fotostudio met lampen e.d is beter, maar daarvoor hebben wij de ruimte helaas niet…

De visuals

In de fotocarrousel hebben wij een aantal visuals. Wij hebben een slogan en drie USP’s en die laten wij hier zien. Onderstaande visual zit er ook bij, specifiek voor de portals gemaakt. Wij weten namelijk dat wij op onze eigen website, meer informatie, meer video’s, meer content kunnen laten zien, en dat is ook vaak de reden voor klanten om naar de dealerwebsite door te klikken. Met een QR-code maken wij dit makkelijker en is het ook weer aantoonbaar in Google Analytics.

Onder de foto’s op de VDP-pagina

De rest van de VDP-pagina is zo opgemaakt dat de meest relevante informatie zichtbaar is. Eerst uiteraard onze USP’s, waarom onze klanten bij ons kopen. Daarna de specificaties met de prijs, en de privé leaseprijs, die ook boven de foto en op de SRP staan. Door de favorieten feature van UCC laten we de meest relevante opties zien, wie meer wil zien, kan verder klikken, een actie die wij meten in GA.

De omschrijving wordt specifiek voor elke auto gemaakt door Taggle, zodat ook tien dezelfde auto’s tien verschillende omschrijvingen hebben, waarmee we tien VDP-pagina’s hebben die anders zijn qua content.

De CTA-button en de contactbutton blijven altijd op dezelfde plek hangen, zodat deze prominent aanwezig blijven. Op de VDP-pagina op de desktop gaat dit niet en gebruiken we een pop-up. Ik ben er geen fan van, maar werkt wel…

Dus…

De SRP- en VDP-pagina zijn de belangrijkste pagina’s om geïnteresseerde kopers interactief te maken met de voorraad. Dat betekent dus ook dat je niet zomaar iets moet doen, maar dat je ook vooral rustig om je heen moet kijken wat andere partijen doen, die vaak veel geld besteden aan onderzoek. Neem één ding van mij aan, Carmax doet iets niet zomaar en daarom kijk ik er graag naar!

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!