De Shop Intensity Score in Automotive!

Het is nu een optie om marketing geld te verkwisten…

Soms kom je zomaar op gedachten, bijvoorbeeld in de auto. Gedachten over hoe wij in de automotive beter kunnen meten of onze marketinginspanningen werken. Mijn gedachten dwaalden af naar de introductie van Google Analytics G4. Veel dealers en autobedrijven hebben nog geen stappen ondernomen voor GA4 en komen straks voor voldongen feiten te staan!

Aan de andere kant, alle websitebouwers in Nederland die een beetje op schaal automotive websites maken, gaan hun eigen templates, conversies en events bepalen, waardoor we nog steeds geen vergelijkingen kunnen maken voor de branche.

Je mag inmiddels, gebaseerd op alle data die wij hebben verzameld via lead managementsystemen, concluderen dat het nu echt geen optie is om marketinggeld te verspillen. De inzichten zijn er om de juiste keuzes te maken en met GA4 wordt het maken van die keuze in eerste instantie lastiger, maar daarna echt makkelijker. Ik krijg er zelf steeds meer gevoel voor overigens…

 

SIS – de Shop Intensity Score

Ik kwam op de SIS. De VDP is de belangrijkste pagina die wij op de dealerwebsites hebben. Ook voor de Ligier Store Doesburg is de VDP van groot belang. Daar vindt voornamelijk de conversie plaats naar een kans. Echter, elk bezoek dat niet direct converteert, is geen slecht bezoek, in tegendeel! In GA4 kun je dit veel beter tracken, dan ooit in Universal Google Analytics.

Echter, elk online bezoek dat niet direct converteert, is geen slecht bezoek!

Voorbeeld: je adverteert op Marktplaats en de bezoeker komt uiteindelijk uit op de VDP op Marktplaats. Hij kan op deze pagina scrollen, klikken, foto’s bekijken en meer. Al deze ‘events’ hebben een waarde. Hoe meer klikken, hoe groter de SIS-waarde, des te beter de bezoeker. En hij hoeft dan geen formuliertje in te sturen om als waardevol te worden beoordeeld.

Bij Gaspedaal gaat het precies hetzelfde. De bezoeker bezoekt de VDP niet op Gaspedaal, maar op de website van de adverteerder. Als hij daar niet converteert, maar wel gedrag laat zien dat duidt op een “engaged shopper”, dan wil je er graag voor betalen. Met SIS kun je het gedrag exact en duidelijk laten zien! Als marketeer weet je dan, dat je op de juiste wijze je marketingcenten inzet, namelijk voor de engaged shoppers.

Template Events

Om dit uniform te kunnen laten zien, kunnen wij in Nederland gebruik maken van het Automotive Standard Council voor Google Analytics G4.

Hierin staat de meeste events beschreven die op automotive websites vrijwel standaard zijn en voor iedereen hetzelfde. Als iedereen de template volgt, dan kun je daarna de SIS voor elke website en marketingbron berekenen.

Je ziet in de VS dat vrijwel alle platformen en leadproviders deze gestandaardiseerde events gebruiken om inzicht te geven. GA4 gaat het leven in het begin niet makkelijker maken, maar als je het goed opzet, dan pluk je daarna de vruchten. Bij Ligier Store Doesburg gebruiken wij de events één op één. Zo krijg je de SIS in beeld en is het vervolgens echt een keuze om marketinggeld te verspillen…

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!