Blog: Autoverkopers mogen NIET afleveren

Afleveren past niet in het DNA van een (goede) verkoper!

En ik meen het echt! Afleveren is geen kerntaak van een echte verkoper! In de verste verte niet! Momenteel en dan vooral tot eind november, loopt het bij de verkopers de spuigaten uit, qua gemiste sales. Ze zijn allemaal druk met het afleveren van een nieuwe auto, inclusief de bij- en randzaken. En al die drukte onder het mom van het misplaatste argument dat de verkoper ‘binding’ moet krijgen met de klant…..En die aanpak wordt ook nog eens afgedwongen door diverse importeurs die zelfs het wel of niet afleveren door de verkoper marge afhankelijk maken….

download

Cheeta en zebra

Maar in de echte wereld moet de verkoper zich gedragen als een cheeta, agressief wanneer het moet, en altijd hongerig naar een nieuwe deal. Die deal is de handtekening onder een verkoopcontract. En daarmee wordt direct een nieuw probleem geboren, men moet opzoek naar weer een nieuwe prooi oftewel een nieuwe deal. Immers met een deal verlies je direct je beste prospect. Voor de klant is de deal met de bijbehorende handtekening en de weg ernaartoe allerminst een feestje. Zijn feestje begint pas op het moment dat, na misschien wel jarenlang sparen, eindelijk die nieuwe vierwieler kan worden opgehaald. En de verkoper? Hij is die ene deal, inclusief de bijbehorende rush, allang vergeten. Hem rest niets anders dan de aflevering zo snel mogelijk af te handelen. Tuurlijk zijn er verkopers die afleveren leuk vinden en daar uren mee kwijt zijn, maar dat zijn per definitie de verkopers die vaak de aantallen ook niet halen….

Leads
Nu hebben wij veel leads uitgezet en verkopen wij ook veel orders zelf. Wat opvalt is dat er zo weinig echte verkopers zijn. Echte verkopers met een eeuwige honger, ongeacht de deal. De mannen of vrouwen dus die vrijwel altijd aanwezig en bezig zijn om te verkopen, te verkopen en te verkopen. Zij, die niet gevangen zitten in administratieve processen en ellenlange afleveringen omdat iemand in een ivoren importeurstoren denkt dat het beter voor de klanttevredenheid is als de verkoper de nieuwe auto aflevert. Dat daarmee 20 calls minder per dag kunnen worden afgehandeld, de mindset om te verkopen ontbreekt en de agenda’s vooral zijn afgestemd om de al verkochte auto’s af te leveren, doet er blijkbaar niet toe.

Trustpilot

Bij Nieuweautokopen.nl leveren de verkopers vrijwel NOOIT auto’s af, en merken we dit in onze klanttevredenheid? Not. We scoren een 9.1 en worden als uitstekend beoordeeld. Waarom? Omdat diegene die wel namens ons de aflevering doet, alleen afleveringen doet, niet meer en minder. Hij heeft daardoor alle tijd en aandacht voor de klant, zijn vragen en voor de daadwerkelijke aflevering. En de verkoper? Die kan doen wat hij moet doen: zebra’s najagen.

P.S.: Ik heb ook nog nooit een keukenverkoper een keuken zien afleveren om zo de klanttevredenheid te verhogen.

Lees ook

Kijken of kopen - dit kan Marktplaats-data je vertellen!
13 november 2023

Kijken of kopen? Dit kan Marktplaats-data je vertellen!

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!
3 november 2023

Weten waar je online lead vandaan komt, zonder dat je hoeft te kijken in Google Analytics!

25 september 2023

Snelheid in leadopvolging is de norm!

18 september 2023

Auto’s verkopen in het buitenland, het blijft oppassen geblazen!